Fogpótlás

Mi is maga a fogpótlás?

„A fogazat hiányainak, jelentős kopásának, az élő ép fogazattal megegyező fiziológiás, élettani funkcióival megegyező pótlása művileg, azaz maga a rágószervi rehabilitáció.
Mindezek összessége magában foglalja természetesen az emelt szintű esztétikát.”

Mikor merül fel a fogpótlás igénye?

  • A meglévő fogazat jelentős kopása esetén.
  • Nagy kiterjedésű régi tömések esetén a rágófogakban.
  • A fogazat jelentős hiányai esetén.
  • Régi-hagyományosan készített, korlátozott funkciókat-esztétikát biztosító „fogpótlások” esetén.
KONZULTÁCIÓT KÉREK
Ekvident plussz logo

FOGPÓTLÁSOK

Ekvident plussz fogpótlás
EKVIDENT MINŐSÉG
Ekvident plussz fogpótlás
EKVIDENT MINŐSÉG
Ekvident plussz fogpótlás
EKVIDENT MINŐSÉG

Az emberi fogazat az emberi testnek mértani és funkcionális része. Befolyásolja az arc harmóniáját, annak egészének esztétikáját. Éppen ezért a fogpótlás célja a fogazat működésének és az arc harmóniájának rehabilitációja. Fogpótlás igényével nagyon sokan keresnek fel bennünket, mivel az EKVIDENT Fogászat erre a területre specializálódott, minden esetben a működő fogazatra vonatkozó tényszerű adatokkal munkát végző és hosszútávú, valós eredményt elérő Fogászat.

Sokan vannak akik jelentősen kopott fogak által okozott problémáikkal érkeznek meg hozzánk. A jelentősen kopott fogazat, a rágóterület hiányosságai sokáig látszólagosan biztosítanak valamiféle működést, de ez jelentősen eltér az ép működő fogazat valódi funkcióitól. Ez az állapot valójában a fogazaton megjelenő romboló folyamatnak, az ép működő fogazaton keresztül fenntartott BioStatikának a hiányát jelzi. Amikor a páciens úgy gondolja, hogy meg van „minden” foga vagy a fogazatának hiányokkal ugyan, de legtöbb darabszáma, akkor tart a nagykiterjedésű foghiányokhoz, implantátumok beültetéséhez, némely esetben az implantátumok beültetéséhez szükséges csonttömeg növeléséhez vezető úton.

A fogazat jelentős kopásával, nagykiterjedésű tömések a rágófogazatban, a rágófogak folyamatos elvesztésével indul el az a folyamat, amely a jövőbeni csökkent rágás-metszés funkciók kialakulását okozzák. Vannak páciensek, akik érzik, hogy ugyan minden foguk saját vagy a fogazatuk jelentős darabszámával rendelkeznek, de sejtik, hogy tenniük kellene valamit, mert ebből később sokkal nagyobb és több problémájuk lesz.
És ez így igaz!

A fogazat kopásai hatással vannak a fogak gyökérfelszíni alátámasztásaira, mivel ami lekopott az alátámasztási képességükből le is épült. Illetve a foghiány esetében a foghiány, foghiányok melletti fogazat veszi át a hiányzó fogazat rágóterhelését, ezáltal túlterhelődik és a romboló folyamat felgyorsul. Láthatóvá válnak a fognyakak, ahol nincs már zománcréteg, ami védi a fogazatot a külső fizikai és kémiai hatásoktól.

Vannak, akik már meglévő, de nem működő vagy nem éppen esztétikus fogpótlásokkal jelentkeznek. Ők azok, akik a múltbéli negatív megtapasztalások után fellélegeznek, hogy van megoldás, ami által úgy tudnak étkezni, mint régen, amikor még rendelkeztek az eredeti ép fogazatukkal.

Jó esetben a régi fogpótlások alatt a fogak megmenthetőek és egy új, rendezett BioStatikai (élő testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) pozícióra elkészített fogmű hosszútávon biztosít a páciensek számára biztonságos, esztétikus megoldást. Viszont sok olyan eset van, ahol már annyi idő eltelt a páciens életében, hogy a régi, múltbéli technológiákkal készített pótlások miatt nem csak a koronák alatti fogak, hanem a működő ép fogazat által hordozott BioStatikai pozíció hiánya miatt már a régi pótlások, koronák alatt lévő pillérfogak veszélybe kerülnek.
Az alsó-felső fogazaton egyszerre, BioStatikai pozícióra történő modern koronális rehabilitáció a legtöbb esetben megmenti a pácienst a nagykiterjedésű foghiányoktól és az azzal járó implantátumok beültetésétől. Ezért fontos, hogy időben történjen meg a fogazat rágószervi rehabilitációja, annak ellátása.

A fogazat „hagyományos” múltbéli kezelése, a BioStatika hiánya, a nem megfelelő darabszámú pillérfogakra készített régi fogpótlások, a fogak múltban történt körkörös csiszolása mind egy jövőbeni probléma forrásai.

A páciens fogazatával kapcsolatos valós információk megismerését követően az ellátás lépései biztonsággal tervezhetőek és elkezdődhet fogazatának rehabilitációja. Minden ember életébe be kell illeszteni az ellátás lépéseit, azok darabszámát, illetve azt, hogy mi fog vele történni. Ez fontos, hiszen a páciensek számára mégis mi nyújtunk szolgáltatást, Ő pedig szeretné az ellátás alatt is végezni a munkáját, biztonsággal élni az életét. Az ellátás lépéseit, minden páciensünk esetében így visszük végig. A fogazat ellátása megtervezésének lépései, annak hatékonysága és valódi értéke az ellátás lépéseinek darabszámában jelentkezik. Pl. Egy olyan fogászati eset, ahol a pillérfogak felhasználhatóak, azok darabszáma megfelelő mennyiségű, 3 alkalommal lezárható a végleges, működő fogazat állapotára.

A fogászati ellátás, valamint a fogpótlások készítése alatt pácienseink soha nincsenek fog nélkül. Az ideiglenes fogpótlások által pácienseink nyugodtan végezhetik a fogászati kezelést követően a munkájukat, utazásaikat.

Minden ellátott páciensünk fogpótlása BioStatikai pozícióra készül, az eredeti ép fogazat formájával, méretével, funkcióival megegyezően, mivel az emberi fogazat része az emberi testnek, ezáltal a fogazat fizikai tömege, a metszőfogazat formavilága pontosan visszakereshető és meghatározható.

A fogazat eddigi hagyományos darabonkénti ellátása, a fogazat hiánya, kopása egy olyan térbeli állcsont pozíciót tart fent minden esetben, amely eltér az egészséges ép fogazat által fenntartott BioStatikai pozíciójától.

Az emberi test ép fogazata nem 28 darab különálló egységből áll, hanem egy teljes rendszert alkotnak, ezáltal az alsó fogazat a felső nélkül, a jobb oldal a bal oldal nélkül nem tud működést biztosítani. Ennek hiánya befolyásolja a jelenlegi fogazata teljes értékű működését, annak hosszútávú biztonságát, valamint a fogazaton keresztül a testi működést, illetve hatással van az Ön esztétikai közérzetére is.

Pácienseink számára minden esetben elérjük azt a végleges eredményt, amelynek okán felkerestek bennünket. Az így elért végeredmény a páciens életének meghatározó részévé válik. Munkánk igazi értéke valójában ennek az életminőségnek a megteremtése.