Ekvident Magazin

Saját fogazat, de meddig?

Köszönjük, hogy figyelmet fordít az Ekvident Magazinra és elolvassa esetleírásunkat. Ebben a cikkben olyan esetet mutatunk be, amin keresztül új nézőpontot tud kapni a „saját” fogazat valódiságáról.

Ügyfelünk a képen látható fogazattal keresett fel bennünket. Fogpótlástanilag az egyik legérdekesebb eset volt, mivel a páciensnek nem voltak foghiányai, sőt! Darabszámra teljes fogazattal bírt. Viszont panaszai voltak. Fogérzékenységről, rágás funkciókkal kapcsolatos, illetve metszés funkciókkal kapcsolatos problémákról számolt be. Ő maga kommunikálta, hogy ugyan minden foga saját, de azt érzi, hogy tenni kellene valamit, mert ebből később ő úgy gondolja sokkal nagyobb és több problémája lesz.
Konzultáció, vizsgálat, röntgen felvétel után be is igazolódott ügyfelünk félelme. Megterveztük az ellátás lépéseit és elindítottuk a „saját” fogazat rehabilitációját. Minden ember életébe be kell illeszteni az ellátás lépéseit, azok darabszámát, illetve azt, hogy mi fog vele történni. Ez fontos, hiszen az ügyfél számára mégis mi nyújtunk szolgáltatást, Ő pedig szeretné az ellátás alatt is végezni a munkáját, biztonsággal élni az életét. Ezt minden esetben figyelembe vesszük és meg is adjuk az ellátás lépéseivel kapcsolatos információkat. Az esetet 3 hét alatt zártuk le a végleges állapotra a képen látható eredménnyel. Az ügyfél új „saját” fogazata természetesen biostatikai pozícióra készült, az eredeti ép fogazat formájával, méretével, funkcióival megegyezően. Az esztétikát a cirkonium anyafelhasználásával biztosítottuk.

Mindezek zárásaképpen a bemutatott eseten keresztül szeretnénk új nézőpontokat adni a „saját” fogazattal kapcsolatban.
A saját fogazat értéke pontosan meghatározható, amennyiben az ép fogazat tömegét és funkcióit vesszük alapul. Az így felállított definícióval szemben pontosan kiszámítható azok tényleges értéke. A fent látható esetben olyan mértékű kopások, repedések láthatóak, amik már nem biztosították egy ép fogazat funkcióit. Ez igaz volt a működési mechanikára és az esztétikára is.
A fogazat kopásai hatással voltak a fogak gyökérfelszíni alátámasztásaira, mivel ami lekopott az alátámasztásból is leépült. Láthatóvá váltak a fognyakak, ahol nincs már zománcréteg, ami védi a fogazatot a külső fizikai és kémiai hatásoktól.
Ügyfelünk az ellátást követően arról számolt be, hogy ugyan cirkonium koronákon keresztül, de egy ép, egészséges fogazat működését, esztétikáját, használati élményét kapta vissza és milyen kár volt ennyi időt várnia, hiszen ez sokkal hamarabb is bekövetkezhetett volna.
Mivel az éves kontrollokra rendszeresen eljár, így követni tudjuk az ellátás óta eltelt 4 év stabilitását.
Egy időben történő koronális rehabilitáció a legtöbb esetben megmenti a pácienst a nagykiterjedésű foghiányoktól és az azzal járó implantátumok beültetésétől. A „saját „ fogazat tényleg saját tud lenni.

Saját fogazat, de meddig?

Köszönettel: Ekvident