Ekvident Magazin

Kié a döntés felelőssége

Írtunk már néhány alkalommal a fogazat valódi szerepéről, akár a testi működéssel való összefüggéséről is. Most viszont inkább a hétköznapi, mindenki számára látható valóságáról szeretnénk kommunikálni.

Az alábbi fotókon látható „eredmények” az esztétika területén jelennek meg először, viszont a hatásuk lényegesen több, csak idővel jelentkező problémát fog okozni.

Kié a döntés felelőssége

Az esetfotókon jól láthatóak azok az „eredmények”, melyeket a helytelenül elkészített pótlások 1- 1,5 éven belül eredményeztek az ügyfelek számára! Ők abban a tudatban hozták meg az akkori döntésüket, hogy rendben tudják a fogazatukat, megoldást kapjanak hosszútávra, védelmet a fogazatukra vonatkozóan. HOZTAK EGY DÖNTÉST!

A szándékuk ellenére ínylehúzódásokat, gyulladt fogazatot, kellemetlen szájszagot, nem működést kaptak! Ennek a felelőssége nem feltétlenül az övék volt! Az ügyfél mindezeknek csak szenvedő alanya, és kiszolgáltatott áldozata, úgy, hogy nem is tudta, tudja a következmények valódi súlyát! De kell neki tudnia?

Szerintünk nem feltétlenül, hiszen a fogászat, a kezelések semmiképpen nem az Ő szakterületei, így nem tud teljes felelősséget vállalni az eredménnyel, annak elérésével szemben! SZERINTÜNK EZEK EGYIKE SEM AZ Ő FELADATA! Mindezek kizárólag a fogazatát, annak ellátását megtervezett, a munkát végző „szakemberek” felelőssége! Ennek tudása, képessége, felkészültsége, becsülete a fogászat teljes egésze! Ez semmiképp nem csak egy „fogszín” vagy valami apró pici részlet túldimenzionált „jelentősége”! Ez határozottan egy másik emberrel szembeni felelősségvállalás, aminek a kompetencia a definíciója. Az a „munka”, ami rövid időn belül ínygyulladást, szájszagot, ínylehúzódást, fogelvesztést okoz, az nem nevezhető kompetenciának.

Kié a döntés felelőssége

A pótlásra szánt fogazat „csiszolása” csak egy lépés egy átlagos ellátás 12 lépéséből! Amennyiben ez „körbecsiszolással” történik (kizárólag vállas preparálással szabad a pótlás, pótlások alá turbinával hozzányúlni a fogazathoz! Minden más tilos! Nem lehet másként elérni a hermetikusan záródó korona átadhatóságát), csak ez az egy lépés egyenes út az ínylehúzódásokhoz, gyulladásokhoz, illetve magához a fogelvesztéshez is!

Tapasztalatunk az, hogy 2021-ben is még mindig ennek a statisztikája a legmagasabb. Éppen ezért áll elő az a helyzet, hogy egy 3-4 tagú hídból lesz a 8, 10 tagú vagy nagyobb fogpótlás, majd a nagy kiterjedésű implantációs esetek! Ez a folyamat akkor kezdődik, mikor az első 3-4 tagú fogpótlás „átadásra” került.

Mi egészen másképp látjuk mindezek megoldását, egy másik embernek nyújtott szolgáltatás kompetenciáját, eredményét. Az elkészült munkával annak a személynek, akinek készült, együtt kell élnie, étkeznie kell, kommunikálnia kell (a fogazat egy kommunikációs eszköz is egyúttal, hiszen a beszédnek, mosolynak, az arc harmóniájának elengedhetetlen, meghatározó része!)

A fogazat igenis szakszerűen ellátható! Az eredmény tud tartós, működő és esztétikus lenni!

Kié a döntés felelőssége

A fotón látható fogászati esetek megegyeznek az első képen látható esetekkel! Ami az első fotón látható, úgy érkeztek meg hozzánk a páciensek. A mostani képen az látható, ahogyan lezártuk az eseteiket.

Az Ő döntésük mind a kettő esetben ugyanaz volt, letudni a problémát hosszútávra.

Az alábbiakban ez megvalósult!

Biztos, hogy veszteségeken keresztül kell, hogy vezessen az út? Mi nem gondoljuk, hogy ez szükséges, sőt! Talán a legfontosabb feledtetni egy emberrel a kiszolgáltatottságát, biztonságot adni neki és felelősséggel dönteni mi szolgálja hosszútávon az ő életét.

Köszönettel. Ekvident.