Ekvident Magazin

Hogyan lesz a tömésből korona?

A fogászati esetek ellátása között, az a tapasztalatunk, hogy a páciensek „különbséget” tesznek. Kisebb beavatkozások (tömés, tömések, gyökérkezelés, 1-2-3 db korona, rövidebb hídpótlások, stb.) és a látszólag nagyobb fogászati ellátások (csontpótlások, implantáció, implantációk, alsó-felső vagy kiterjedésű cirkonium fogpótlások…stb.) között.

Ez alapvetően nem feltétlen igaz!
A fogászati ellátások mértéke, a fogpótlások volumene kizárólag a fogászati eset ellátására vonatkozó nagyságrend, illetve annak TÉNYE, hogy mire van szükség a panaszmentes fogazat eléréséhez, annak hosszútávú fenntarthatóságához!

Teljesen mindegy, hogy hány darab korona, implantátum, töméscsere szükséges, mert minden fogászati eset célja ugyanaz, mégpedig a BioStatika (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) fenntartása a fogazaton keresztül, valamint egy kontrollálható, hosszútávon panaszmentes fogászati állapot elérése, fenntartása.
Ezt a célt egyénileg eltérő módon lehet megteremteni, viszont minden páciensünknek a saját fogászati esete a legfontosabb.
Tapasztalatunk az, hogy a páciensnek ugyanolyan fontos a kisebb munkák eredménye, mint azoknál az eseteknél, ahol nagyobb implantációs esettel, komplett cirkonium fogpótlásokkal kell dolgoznunk.
Ennek alapvető oka az, hogy az emberi fogazat az emberi test része, annak meghatározó eleme, a kommunikáció, a mosoly alapvető eszköze.

Csak az ellátás eszközei, lépései térnek el, de az eredmény mindig ugyanaz = Egy panaszmentes páciens, aki életének része a napi munkánk.

Hogyan lesz a tömésből korona?

Ebben a fotóalbumban nagyon vegyes eseteket tettünk be. Van benne teljes fogatlan állcsont, ahol alsó – felső kiterjedt implantációs rögzítést kellett alkalmaznunk, és van ahol kisebb beavatkozásra volt szükség.

Van viszont egy TÉNYSZERŰ eredmény, amit minden esetben elértünk, ez az amit már említettünk, maga a panaszmentes páciens.

A hagyományos fogászati kezeléseknek van egy sajnálatos eredménye, mégpedig egy következő, jövőbeni fogászati kezelés szükségessége.

A kettő kezelés közötti időtartam látszólagos, mivel ha őszintén akarunk erre ránézni, akkor azt találjuk, hogy az első „kezelés” alkalmával tudható volt, hogy évek múlva ugyan, de be fog következni ismét.
Pl. egy rágófog be lett tömve hagyományos módon, hagyományos technológiával, aminek az eredménye egy „fehér tömés”. Néhány év múlva ismét panaszos ugyanaz a fog. Újra tömés csere, újra el kell csiszolni a szuvasodást, és kezdődik minden elölről.
De miért? Azért mert a műanyag tömés rugalmas, a rágás következtében létrejön egy mozgás a tömés és a fog között. A tömőanyagok anyagszerkezeti szilárdsága az élő fogazat alatti értéken van. A rágóterhelés jelentős része a saját fogazat oldali falaira terhelődik, mivel a puha tömőanyag nem tudja biztosítani ennek az ellenkezőjét.
Ezért legjobb esetben is minimum alászuvasodik és lehet kezdeni az egészet elölről, de meddig?!
A legtöbb esetben pedig letörik a tömés melletti fogfal, aminek következménye maga a KORONA! Ez egyenes út a TÖMÉSTŐL A KORONÁIG!
Amennyiben az első kezelés alkalmával BioStatikai pozícióra precíz kerámia betét készült volna, akkor ez az állapot nem áll elő, a kezelés indoka nem következik be. Ez csak egy egyszerű példa volt arra, amit már sokan átéltek és egy „töméssel” kezdődött.
Viszont ez igaz egy körkörösen lecsiszolt fogra felragasztott átlagos koronára, ami ínygyulladást okoz és ez sajnos előre tudható ezekben az esetekben.
Tehát nem a fogászati ellátás nagyságrendje a fontos, hanem annak hogyanja. A BioStatika megtartása akár fogpótlásokkal is, maga a fogászati ellátás legalapvetőbb szükséglete. A többi lépés is fontos, de az egyenletes terhelés, a fogazat eredeti funkcióinak rehabilitálása az elsődleges célja minden beavatkozásnak.

Ez lehet kisebb kezelés vagy nagyobb, az eredmény minden esetben ugyanaz = Panaszmentes páciens