Ekvident Magazin

Fogpótlás

Írtunk eddig sok fogászati beavatkozást érintő témáról (implantátumokról, azok helyes használatáról, BioStatikáról, cirkónium fogpótlásokkal kapcsolatos értékekről…stb.), viszont a fogpótlások, az ezzel kapcsolatos beavatkozások, eredmények valós értékéről talán ennyire kifejezetten még nem!
Mi is maga a fogpótlás:

„A meglévő fogazat hiányainak, kopásának,
fiziológiás, élettani funkcióival megegyező pótlása művileg.”

Itt van egy jelentőségteljes tény! Egy fogpótlás (ebből a nézőpontból lényegtelen, hogy implantátumokon van-e rögzítve, hogy az anyagfelhasználása cirkónium!) alapvető célja a fogászati ellátás valódi eredménye maga a rágószervi rehabilitáció! mind fiziológiás funkciók, mind élettani, mind esztétikai területen!
Addig amíg a saját fogazat hiányai, kopásai kis mértékűek, tapasztalataink szerint senki nem gondol egy fogpótlás vagy fogpótlások életünkre gyakorolt hatásaira.

Ez tulajdonképpen érthető, viszont ezekkel az „apróbb” tünetekkel
(nagy kiterjedésű tömés, fogfelszíni kopások megjelenése, egy-egy
foghiány, stb.) lehet eljutni a több implantátum beültetését igénylő,
cirkónium munkák készítésének visszafordíthatatlan
szükségességéig!

Ezek az „apróbb” tünetek, melyeket említünk, egy folyamat kezdetét jelzik!

FogpótlásFogpótlásFogpótlás

Elindult egy romboló folyamat, amely nem azonnal teljesedik ki, nem azonnal érzékelhető a visszafordíthatatlan eredménye, hanem hosszú évek alatt.

Például hiányzik egy 6-os nagyőrlő fog. A mögötte lévő 7-es és az előtte lévő 5-ös meg van. Aránylag nem feltűnően zavaró a 6-os fog hiánya, még a rágás is működik valamennyire, viszont a 6-os hiány általi rágóteher a 7-es és az 5-ös fogra fog szétosztódni, tehát 2 db fog fogja vinni 3 db fog alátámasztottságának, rágóterhelésének a fiziológiás terhét. Ez ERŐTELJES KOPÁSOK formájában meg is fog jelenni a fogazaton. PLUSSZ a 7-es fog előre fog vándorolni, a 6-os hiánnyal szembeni fog el kezd lenőni a hiányba.

Ez hosszú folyamat, viszont az eredmény minden esetben a rágószervünk STATIKAI felbomlásához vezet. Mindezek után már felmerül az igény, hogy ezzel valamit tenni kellene.

FogpótlásFogpótlás

A fotón látható esetekben viszont jelentős már az igény! Főleg, ha valaki megtapasztalta. , próbálja hordani a „hagyományos fogászat” „eredményeit”!
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fogpótlás nem kell, hogy csökkent életminőséget, funkciókat, esztétikát teremtsen egy páciensnek.
A fogazatunk pótlása igenis lehet szakszerű, gondoskodó és alapvetően elengedhetetlen, hogy biztosítsa azokat a rágószervi funkciókat, amelyek nélkülözhetetlenek egy páciens mindennapi jólétéhez.

Ez elérhető, a napi munkánk alapvető eleme, hogy pácienseink esztétikus, működő, komfortos fogazattal rendelkezzenek implantátumoktól, cirkónium anyagfelhasználástól függetlenül!

Egy átlagos fogászati eset ellátása a kívánt eredmény érdekében (működési funkciók, esztétika, komfort) 3 alkalomból elérhető.

FogpótlásFogpótlás

A fotókon látható fogászati esetek között van hagyományos fogászat által készített fogpótlás, saját fogazat hiányai, kopásai által okozott, napi nehézséget okozó állapot.

Az esetek eltérőek, viszont mindegyik ellátásnál az eredmény egy működő, panaszmentes, esztétikus fogazat.