Ekvident Magazin

Az én történetem

A történetem ott kezdődött, hogy kisgyerek koromban nem beszéltem. Logopédushoz jártam nagypapámmal óvodásként. Majd felnőttem. Beszéltem, de nem szívesen nyilvánultam meg. Gyermekeim is születtek, de utána is inkább csendes voltam.

Az én történetem

Gyermekeim (27, 28 évesek) fogai tökéletesek, mindkét terhességem alatt 10-10 fogamat tömték, rendezték a 90-es évek elején. Majd arra lettem figyelmes, hogy 50 éves koromra fogaim kezdenek „elfogyni”, elkopni, annak ellenére, hogy nem volt rossz fogam, csak volt 1 hiányom és 1 hidam. Majd letört egy hátsó fogam, majd nemsokára még egy.

Elgondolkodtatott, hisz sok mindent tudtam az Ekvident cég által képviselt „fog műről” …. és éppen ez a szó ijesztett meg, „fog mű”.

Egy idegen, és egy gépi szerkezetet juttatott eszemben ez a szó, melytől idegenkedtem, hogy a számba kerüljön. A töredezések ellenben arra figyelmeztettek, hogy gyorsan kell döntenem. Belevágtam, és pár hét alatt elkészült a fogazatom, minden kellemetlen átmenet nélkül.

Bekerült a számba, a fogaimra, a karakteremre, saját részemre! Gyönyörű!

De meg kellett tanulnom újra beszélni, vagyis utoljára, hisz ezt a „fog mű” -vet meg kellett mozgatnom. A saját arc- és mimikai izmaimmal, amiket életemben nem használtam!

Eleinte estére már elfáradtam, mint aki edzeni volt, majd kezdtek a mimikai izmaim edződni, megerősödni és kezdtem helyesen beszélni.

A fogak pontos méretei, pontos elhelyezkedése biztosította a szabályos hangképzést, a hangjaim a helyére kerültek. A nyelvem támaszkodott, a hangok rezgései jól verődtek vissza. Egy TV adásban, ahol visszahallhattam magamat megdöbbenve, de legnagyobb megelégedésemre hallottam minden szó végét, még a tárgy ragjait is, a pontos hangképzésemet. Kb. 9 hónap telt el.

A „fog mű” – vel többet kaptam, mint rendezett szájat, fogazatot, de funkciójában helyre került a beszédem is.

Nagyon köszönöm!

Pongó Judit

Az én történetem