Ekvident Magazin

A „megoldás” kizárólag a cirkónium?

A fotókon az elmúlt időszak néhány BioStatikai pozícióra lezárt fogászati esete látható.

A kiindulási fotókon jól látható, hogy eltérő fogászati állapotokról, esetekről volt szó. A fogászati esetek eltérésétől függetlenül, majdnem ugyanazokat az alapproblémákat találtuk, ide értve a „hagyományos” fogászat által okozott panaszokat (körkörös csiszolásra beragasztott korona, híd, amelyeknél lehúzódott, gyulladt ínyterületek alakultak ki, szájszag, mozgó, lötyögő koronák, hidak hidakkal szembeni „épnek” gondolt saját fogak, rágás funkcióra alkalmatlan „pótlások”, a pácienstől testidegen fogméretek, ferde metsző fogak, stb.).
Volt közöttük olyan cirkónium korona, amit a nálunk megkezdett konzultáció előtt 4 (négy) nappal megelőzően ragasztottak be.
Itt szeretnénk kitérni arra, mi is a cirkónium!
A cirkónium kizárólag egy gyűjtő fogalom, egy felhasználható anyag típus, amit a fogászat a koronák, hidak gyártásakor használ! Ha csak a cirkónium kifejezést használjuk, az olyan mintha azt mondanánk- autó, ebéd, asztal, fa könyv, stb.- önmagában nem jelent semmit.
„Milyen könyv? Ki írta? Miről szól? Milyen nyelven írták? Tankönyv? Regény?”
A cirkónium alapvetően egy nagyon értékes, jól használható, a páciens számára kifejezetten előnyös tulajdonságokkal bíró alapanyag.

Viszont a hagyományos fogászati felhasználás által értéktelenné válik és szinte semmilyen különbséget nem fog eredményezni a fémkerámia koronákkal, hidakkal szemben!

A „megoldás” kizárólag a cirkónium?

Egy körkörösen csiszolt fogfelszínre beragasztott cirkónium korona esetében ugyanúgy le fog az íny húzódni, ugyanúgy ínygyulladást fog okozni, mint bármi más. Egy „hagyományos” fogászati ellátás általi munkafolyamatban készített cirkónium híd ugyanúgy túlterhelést, panaszokat, funkció nélküliséget fog okozni a páciens számára, mint bármilyen más anyagfelhasználással készített pótlás!

Pontosan ezek miatt az okok miatt BioStatikára (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) dolgozunk minden esetben!

Minden fogászati esetnél anyagfelhasználástól függetlenül kizárólag BioStatikai adatra tervezünk fogászati ellátást! Ugyanis ez az a létfontosságú információ, amelyre rágószervi rehabilitációt, panaszmentességet, hosszútávúságot lehet elérni minden páciensnél fogpótlástípustól, anyagfelhasználástól függetlenül.

A fogászati ellátás alapvető eredményének a rágószerv rehabilitációjának kell lennie! (Metszés, rágás, statikailag rendezett, mindkét oldalon működő fogazat)

Természetesen az esztétika nem hagyható figyelmen kívül!
Meghatározza egy páciens mindennapi életét, a kommunikációját, a mosolyát.
A fogászat az emberi test mértani része, akár a formája, a mérete tekintetében.
Minden fogászati ellátást ezekre a tényszerű információkra tervezünk és viszünk végig.
Mindezeknek az adatoknak a birtokában már egy egész más megítélés alá esik a Cirkónium, mint anyagfelhasználás!
A cirkónium előnyei vitathatatlanok! Nincs hőtágulási értéke, külső hő hatására vagy testhő hatására. Ez az implantátumokon rögzített fogpótlások esetében nagyon fontos, hiszen az implantátumoknak a saját fogakkal ellentétben nincs az állcsontban elmozdulási képességük. A rágásnál keletkező torziós ellenállása a cirkóniumnak sokkal kedvezőbb a páciens számára, mint a fémkerámia pótlások esetében.
Az esztétikai érték pedig a cirkónium esetében a fényáteresztő képessége miatt, szinte megegyezik az élő fogazatéval.
Mindezek ismeretében egyértelmű előnyökkel jár a cirkónium felhasználása a fogászati ellátásoknál!

A „megoldás” kizárólag a cirkónium?A „megoldás” kizárólag a cirkónium?

Egy fogászati ellátás, azaz rágószervi rehabilitáció teljes értékű eredménye a BioStatika meglétével, az arra való tervezéssel, a vállas előkészítéseken való rögzítésekkel, az eredeti ép fogazat mértani adatainak használatával érhető el együttesen.

A fotókon mindezek együttes eredményét szerettük volna megmutatni, különböző fogászati eseteken keresztül. Köszönjük türelmét és idejét, amit a cikk olvasására szánt, reméljük használható, hasznos információkat tudtunk adni Önnek.

Ekvident.

A „megoldás” kizárólag a cirkónium?