Ekvident Magazin

A hófehér cirkónium fogpótlás megoldja fogászati problémáját?

A BioStatika (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) szerepéről, annak jelentőségéről sokszor írtunk már. Most nézzük meg mindezt egy élő fogászati eseten keresztül.

A hófehér cirkónium fogpótlás megoldja fogászati problémáját?

A Páciens a fotón látható fogazat állapotával érkezett meg fogászati ellátásának megkezdésére hozzánk. Elmondása alapján régóta gond volt számára a rágás, harapás és természetesen ez a képen látható állapot is nagyon zavarta a napi életét, nem szívesen mosolygott és a kommunikációval is gondjai voltak, teljesen érthető módon.
De nézzük meg, hogyan tud eljutni egy ember fogazata a képen látható állapotig?!

Ezt az állapotot semmiképpen sem a fogmosás hiánya vagy az évenkénti fogászati kontrollok hiánya okozza!

Az ép-teljes, velünk született fogazat egy BioStatikai (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) alátámasztottságot biztosít az alsó-felső fogazat záródásakor! A hagyományos fogászati ellátás ezt a BioStatikai alátámasztottságot a Páciensnél nem tudja fenntartani a kezelések eredményeként. Ez igaz a hagyományosan készített nagykiterjedésű tömések esetén a rágófogazatban, de igaz a fogpótlások készítéséhez alkalmazott technológiára is.

A hagyományos fogászati ellátások eredménye valójában az ép fogazat által hordozott BioStatikai alátámasztottság KIBILLENÉSE!

A statikai alátámasztottság megváltozása felborítja a terhelési viszonyokat a fogazaton, így túlterhelési területek, esetenként a rágás-metszés funkciók felcserélődése (metsző fogazat rágás funkcióba kerül) az eredmény!
Ez felgyorsítja a fogazat kopását, a fogak gyökérfelszíni alátámasztottsága, ami egy fogra vetítve a fog 2/3-a, megváltozik a leépülés által, amit az indokolatlan terhelés okoz. Ez hatványozottan igaz a hagyományos technológiával készített kerámia fogpótlásokra! A kerámiának nincs kopási lehetősége, mint a saját fogaknak, így a koronák alatti fogak sokkal hamarabb épülnek le.

A hófehér cirkónium fogpótlás megoldja fogászati problémáját?

Éppen ezért nálunk minden esetben a BioStatika megteremtése az első lépés, hiszen a kész cirkónium fogpótlásoknak ezt az alátámasztottságot kell biztosítani a Páciens számára. Csak így érhető el a hosszútávú panaszmentes, fiziológiás funkciókat biztosító fogászati eset zárása.

A Páciens esetében kizárólag a BioStatika hiánya által okozott túlterhelések eredménye okozta fogazatának fotón látható állapotát, illetve teremtett igényt egy BioStatikailag rendezett rágószervi rehabiltációra. A Páciens fogászati ellátása tartalmazott minden olyan technológiát (felső állcsont rágóterületén csonttömeg növelést, implantátumok beültetését és sajnálatosan a fotón látható fogazat jelentős darabszámú eltávolításait, első lépésben), amely a protetika (fogpótlástan) területét felöleli.
Ez egy több lépésből álló nagy munka volt! A mi részünkről is, és a Páciens részéről is van felelőssége.

A hófehér cirkónium fogpótlás megoldja fogászati problémáját?

Az implantátum vagy implantátumok nem maga a cél. Az implantátumok kizárólag csak eszközök egy BioStatikailag rendezett cirkónium fogpótlás rögzítéséhez! Ezért az első lépés ebben az esetben is magának a BioStatikának a megteremtése, valamint a kész fogpótlások megtervezése.

Az emberi fogazat az emberi test mértani része, így a fogak hossza, szélessége, formája minden esetben egy visszakereshető, meghatározható információ. Egy páciens fogászati eseténél egy ilyen információ létezik. Ennek hiánya nélkül nem tud valós-működő- esztétikus eredmény előállni egyetlen esetben sem.

A képanyagon látható tervezés folyamata ezért a következő volt:
– BioStatika meghatározása
– A Páciens fogtömegeinek, formájának meghatározása
– Fogpróba készítése BioStatikai adatokra a Páciens saját fogtömegeinek felhasználásával
– Az így elkészített fogsorokat ideiglenes munkaként a Páciens hordani tudta a teljes ellátás időtartama alatt.
– A lekontrollált műfogsorok alapján implantációs sablont használtunk az implantátumok beültetéséhez, hiszen az alapvető cél a végleges BioStatikai cirkónium fogpótlások korrekt rögzítettsége!

Egy BioStatikai fogpótlás készítésénél alapvető az a komfortérzet, amit a Páciens valós fogtömegeinek használatával tudunk csak elérni. Ez fontos, hiszen a páciens mindennapjait határozza meg az a munka, ami átadásra fog kerülni.

Ezeknek az információknak a hiánya, a fordított sorrendben való implantáció (amennyiben nincs meghatározva a fogtömeg, a fogak valós elhelyezkedése, nincs sablon az implantációhoz, abban az esetben születnek azok a koronák, amik a valós fogtömegtől eltérően lényegesen vastagabbak, az eltérő fogtömegek oldalanként így okozva akár fonetikai problémákat is) az alapja annak a diszharmóniának, diszkomfortnak, amivel egy Páciensnek együtt kell élni mindaddig, amíg az a fogpótlás a szájképletében van.

Ezeket a hibákat mi nem követjük el, mivel teljes felelősségvállalásunk van Pácienseink fogászati ellátásáért.

A fotókon látható az az eredmény, amit a BioStatika megléte (egyenletes érintkezések rágás funkcióval mindkét oldalon), a Páciens valós fogtömegeinek használata és egy valóban átgondolt, megtervezett munkafolyamat eredményezni tud.

A hófehér cirkónium fogpótlás megoldja fogászati problémáját?

A fogpótlás semmiképpen nem jelenthet csökkent életminőséget, csökkent fiziológiás funkciókat, és nem egy „fehér” fogszín jelenti a valós eredményét!
Természetesen kizárólag emeltszintű esztétikában gondolkodunk, minden munkánál és valóban igaz az, ha valami lehet ideális-szép, akkor miért kellene másnak lennie, de egy ilyen munkánál az elsődleges követelmény egy teljesértékű BioStatikailag rendezett rágószervi rehabilitáció, amit a Páciens komfortosan, jóérzéssel hosszútávon tud viselni, használni panaszmentesen.