Ekvident Magazin

A fogtömések valódi következménye

2021. december elején keresett fel bennünket hölgy páciensünk fogazatának rendbetétele miatt. Fogászati esetének érdekessége, hogy egyetlen foghiánya sem volt.

A fogtömések valódi következménye

Páciensünk elmondása alapján évek óta tartó panaszai voltak, ami a metszőfogazatának kopásával, letöredezéseivel odáig juttatták, hogy rászánta magát az ellátásra, mivel nem szeretett volna eljutni sem a foghiányokig, sem a kellemetlen fogtörésekig, ugyanis ez a folyamat a rágófogazatán elkezdődött, mivel a 16 db rágófogában nagykiterjedésű, régi amalgámtömések voltak.
Elmondása szerint minimum 25 éves tömésekről beszélünk. Az ilyen méretű tömések legnagyobb negatívuma (mindegy, hogy amalgám vagy fényrekötő „fehér tömés”), hogy a tömőanyag keménysége az élő ép fogazat keménysége alatt van, ezért jelentős a kopási mértéke. Ennek következtében a fogból megmaradt oldalfalak a terhelésre töréssel fognak reagálni.
Ez a tényszerű, fizikai behatás a páciensek számára nem mindig ismert, viszont előbb utóbb szembesülni fognak vele, de leginkább ami szembetűnő a rágózóna tömött fogainak kopása által létrejött BioStatikai változás, ami a metszőfogakon lesz a leglátványosabb elváltozás.
A metszőfogazatunkat naponta látjuk reggel-este a tükörben fogmosáskor, így elég szembetűnő az a változás, ami tulajdonképpen a rágófogazaton keresztül jön létre majdnem minden esetben.
Hölgy páciensünk fogászati esetében ez kifejezetten látványos példa erre a folyamatra.
Az ellátás az Ő esetében is magával a BioStatikai (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) regisztrációval (adatmeghatározás) kezdődött.
Ez az a térbeli állcsontpozíció, amit az élő ép fogazat hordoz.

A fogászati ellátásoknak, fogpótlásoknak alapvető követelménye nálunk az ép fogazat fiziológiás (működési funkciók) rehabilitációja.

A fogászat elsődleges célja határozottan ez!
Ettől eltérő szándék egyetlen esetben sem fog eredményt elérni!
Hölgy páciensünk BioStatikai regisztrációját követően megterveztük az ellátás lépéseit.
Mivel a fogazatán elvégzendő feladatok és a végleges BioStatikai cirkónium fogművek átadása között eltelt 10 munkanap, természetesen ideiglenes fogpótlással szállt ki a székből, hiszen ezt az időt is el lehet tölteni úgy, hogy az alapvető funkciókkal (étkezés, kommunikáció) rendelkezzen a páciens.

A fogtömések valódi következménye

Az így elkészített ideiglenes fogpótlások a páciens fogazata alapján készülnek, így jelentős változás nem látható a külvilág számára sem.
Viszont eljön az átadás pillanata, ami az alapvető cél volt, Hölgy páciensünknél is bekövetkezett. Elmondása alapján az eredmény mind esztétikailag , mind komfort szempontjából, mind működési funkciók szempontjából várakozáson felüli lett.
Egy ilyen döntést senki nem egyetlen perc alatt hoz meg, erre mindenki készül, viszont amikor lezárunk egy esetet, és látjuk az elégedett, boldog pácienst, akkor minden mondatunk, a munkánk minden lépése értelmet nyer, és azt igazolja, hogy érdemes volt.
Hölgy páciensünk fogászati esetének panaszmentes lezárásához 3 alkalomra volt szükségünk, mivel semmilyen nehézség nem állt fent a fogazatának elláthatóságával szemben.
Ő maga sem gondolta, hogy ennyi alkalomból, ilyen egyszerűen lezárható az eredmény. Ezt természetesen megértjük, hiszen évek kellettek, hogy a fogazata odáig jusson, hogy az Ő számára is egyértelművé  váljon ennek szükségessége.

A fogtömések valódi következménye

Ez az eredmény minden esetben elérhető, kizárólag az ellátás lépéseinek szükségessége tesz különbséget a fogászati esetek között.
Az eredmény minden esetben maga a panaszmentes páciens.