Mennyi idő után kell cserélni, az elkészült fogpótlásokat?

Ekvident | 2021.09.09.
Mennyi idő után kell cserélni, az elkészült fogpótlásokat?

MEGTÖRTÉNT ESET, AMI MEGMUTATJA, HOGY AZ EKVIDENT FOGÁSZAT NEM CSAK HIRDETI, HOGY HOSSZÚTÁVÚ MEGOLDÁST BIZTOSÍT AZ ÖN FOGÁSZATI PROBLÉMÁJÁRA…

Az elmúlt évek alatt nagyon sokan, sokféle fogászati problémával kerestek meg bennünket. Volt, aki csak a telefonos bejelentkezésig jutott el, mert a konzultációra valami miatt már nem érkezett meg, és voltak olyanok, akik a sok- sok kérdésre kapott válaszokat követően végig haladtak a fogászati szolgáltatáson és az elégedett pácienseink táborát növelve élik az életüket. Viszont Pácienseinknél van egy közös nevező a feltett kérdésekben, ez pedig a következő:

„MENNYI IDŐ UTÁN KELL CSERÉLNI
AZ ELKÉSZÜLT FOGPÓTLÁSOKAT?”

A választ mindenki megkapja, ha elolvassa az ÉN TÖRTÉNETEMET!

2015. június végén megkaptam a gyönyörű cirkon koronáimat, amelyek nem csak gyönyörűek voltak, hanem már másnap kipróbálva úgy tudtam enni a rántotthúsos szendvicsemet, mint anno a saját fogaimmal. Hatalmas volt a boldogságom, a korábbi fogazatomhoz képest megkaptam azt, amire mindig is vágytam, ami nem tűnt műnek és nem kellett figyelnem, hogy harapom az almát, illetve hogyan rágom az ételt.

Néhány hónap múlva kaptam időpontot egy rutin műtétre, ami altatással járt. És megtörtént az, amit addig nem is gondoltunk: az altatásból felébredve olyan remegés, ennélfogva olyan állkapocs mozgás jött létre, hogy férjem egy papírzsebkendőt nem tudott a fogaim közé helyezni, hogy tompítsa azt a kalottaszerű mozgást, ami történt. (Ez olyan, amikor annyira fázunk, hogy a fogaink vacognak, de ezerszeres mozgással.) Mint az üllőn a kalapács, úgy csattogtak a fogaim/fogpótlásaim egymáshoz.

A műtét sikeresen lezáródott, én továbbra is élveztem, hogy a fogaim gyönyörűek, nem volt ember, aki ne kérdezte volna meg, hogy ezek az eredetei fogaim-e, mert tényleg olyanok voltak és úgy is tudtam őket használni.

Majd egy alkalommal azt éreztem, hogy lepattant egy darab valamelyik hátsó fogamból, megijedtem, de nem volt nagy a leválás, így nem is zavart. Utána nem sokkal egy másik fogamból is lejött egy kis darab, majd a metsző fogaim éli részéből sorba egymás után pattantak le a kisebb nagyobb darabok. Így telt el 6 év. Közben minden évben voltam kontrollon a fogorvosnál. Ami megnyugtatott, hogy a koronák zárnak, az ínyemnél nem volt sérülés, csak az esztétika kissé viseltessé vált. Nem lehetett tovább húzni, az időt.

Mennyi idő után kell cserélni, az elkészült fogpótlásokat?

És eljött a nap, amikor elkészült a BioStatikai regisztrációm, ami visszaigazolta azt, hogy az előző pótlásom tökéletes pozícióra készült, mivel nem volt elváltozás a korábban regisztrált állapothoz képest.

Majd a következő héten beültem fogszakorvos kollégánk székébe, megkaptam a fájdalommentes, és tényleg fájdalommentes érzéstelenítő injekciókat és elindult a bontás…a 6 évvel ezelőtt beragasztott cirkonium koronák és hidak leszedése a fogaimról. Nem kis munka volt, mivel a fogpótlásaim tökéletesek voltak, valahogy nem volt ínylehúzódásom, és nem nagyon működött, hogy a fogorvos megkocogtatja az eszközével a koronát, a benne lévő ragasztó anyag összetörik és simán levehető a korona, mivel ezek a pótlások minimális ragasztóanyaggal voltak felhelyezve. A pótlásaim olyan precízen készültek el, hogy alig akartak lejönni. Nagy munka volt, míg lejöttek, de az öröm csak akkor kezdődött, amikor kiderült egyetlen fogamhoz nem kell hozzányúlni, nem kell rajtuk csiszolni, nincs szuvas fogam, amit kezelni kellene, mert a koronák hídpótlások, mint egy védőpajzs, ami alá nem fúj be a szél, úgy védték a saját fogaimat.

És számomra ez volt a legnagyobb bizonyosság arra, amit az elmúlt években hirdetünk és igyekszünk az emberek nézőpontjait tágítani arra vonatkozóan, hogy létezik olyan Fogászat, ahol amit az elején elmondanak egy frissan érkezett páciensnek, az ténylegesen úgy is van.

Mivel a korábbi fogpótlásaim megvédték a saját fogaimat, nem romlottak tovább, ezek örökre megmaradnak Nekem, vigyázok is rájuk. Naponta megeszem életkoromnak megfelelően a szükséges vitamin és ásványi anyagokat, figyelek az ételekre, italokra, amit elfogyasztok, továbbra is rendszeresen eljárok az éves fogászati kontrollokra, fogkőleszedésre.

És, mint minden páciensünknek, nekem is elkészültek az új cirkonium fogpótlásaim, amelyek gyönyörűek, hibátlanok és tökéletesen működnek. Nem volt megszokási idő, nem óvatoskodtam az ételek harapásával, rágásával….használom, mert azt mondták arra készült!

Nagy tanulsága az én történetemnek: azóta minden páciensünknek elmondjuk a fogpótlás átadását követően, hogy ha a jövőben bármilyen altatásos műtétre kerül nála sor, jelezze azt felénk, az Ekvident munkatársai készítenek neki egy szilikon fogvédőt, ami segít abban, hogy soha, senkivel ne történjen meg az a szerencsétlen helyzet, amit én megéltem akkor és a műtétet követően.

Mert az Ekvident-nél elkészült minden egyes fogpótlás, ha úgy használja valaki, mintha a saját fogazata lenne, tényleg hosszútávra készül, vigyázzunk rá!