A cirkon korona a fogászati technológia csúcsa

Ekvident | 2019.05.24.
A cirkon korona a fogászati technológia csúcsa

Egy bizonyos életkor után szinte nincs olyan személy, akinek ne lenne fogpótlása. Választhatunk a fémkerámia korona és a cirkon korona között.

A cirkon korona elkészítését nem elsősorban esztétikai okokból támogatjuk

(a cirkonium korona anyagánál fogva
átengedi a fényt ugyanúgy, mint az élő saját
fogazat. Ezzel eléri az esztétikai harmóniát
a páciens számára.)

hanem a cirkon koronákról ritkán kommunikált okokból kifolyólag. A cirkoniumnak anyagszerkezeténél fogva nincs hőtágulási értéke a nagy áthidalású fémkerámia pótlásokkal szemben. Ez egy fontos tény és célszerű ezt figyelembe venni mikor az anyagfelhasználás felett hoz döntést a páciens. A külső hőhatások (forró-hideg ital, stb.) nem változtatják a cirkon koronák fiziológiás tömegét. A cirkonium ezen jellemzője védi az implantátumokat és az alátámasztási képességük tartósságát.

A cirkon korona eredetileg cirkónium-oxidból készül, mely egy porcelánhoz hasonlatos anyag.

A cirkon korona színe meg tud egyezni a
fogak eredeti színével, ezért olyan
közkedvelt a páciensek körében,

de ha alsó felső cirkon hidak készülnek lehetőség van akár más szín választására és a vágyott esztétikus, csillogó mosoly elérésére is.

Amennyiben vállas előkészítéssel történik a fogak csiszolása a cirkon korona illeszkedése tökéletes.

A fogászati kezelés eredményeként teljesen tökéletes cirkon koronáink, illetve fogaink lesznek.

Viszont ennek feltételei vannak, és én ezt a saját bőrömön, fogaimon keresztül is megtapasztaltam. 2006-ban a felső fogazatom rendbe tételét kértem egy fogorvostól. Ennek eredményeként 10 darab cirkon korona került a lecsiszolt fogaimra. A rehabilitáció szükségessége nem volt kérdés, mivel agyontömött, gyökérkezelt fogaim már nem jelentettek biztonságot és esztétikailag sem voltak rendben. A körkörös csiszolás, a nem megfelelő fogméret és fogtömeg, a biostataikai pozíció hiányának eredményeként, illetve állandó fogínyvérzéssel küzdve 2,5 év múlva újból a fogorvosi székben találtam magam. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy a meglévő teljesen ép fogazatom is tönkre menjen, így szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy nem elég a 10 cirkon koronákkal ellátott fogaimat újra csinálni, hanem szükséges az alsó felső fogazatom minden tagját cirkon koronával ellátni.

Belevágtam, mert már a meglévő fogaim biztonságos megmaradása volt a tét.

A biostatikai pozíció meghatározása után
fogaimra kerültek a csodálatos cirkon
koronák, amelyekkel a ragasztást követő
napon már rántott húsos szendvicset ettem
pont úgy, mintha a saját fogaimmal tettem
volna.

És ami még nagyon fontos a történetben, hogy az időben történt fogpótlás csere és rehabilitáció megmenekített engem egy nagyobb problémától, mégpedig a több implantátum beültetésétől! Erről bővebben a következő alkalommal!