65 év felett, fogatlanul

Ekvident | 2020.01.16.
65 év felett, fogatlanul

Úgy telnek el évtizedek, hogy hagyományos módon kezelik a fogazatot.
Teljesen elfogadott a fogászati ellátásnál, hogy csak azt a fogat kezelik, amivel konkrétan baj van. A baj ebben az esetben a páciens által érzékelt probléma.
„Kilyukadt egy fogam” mondat után a hagyományos fogászaton azt a fogat betömik, ami lyukas, de nem nézik összességében, nem tesznek oda megoldást arra, hogyan lehet működőképes hosszútávon a fogazat, illetve milyen óvintézkedéseket kellene tenni annak érdekében, hogy a fogak hosszú ideig rendben legyenek.

Létezik követendő példa. Néhány éve ellátott páciensünk a fiának középiskolai ballagására a meglévő tömések kerámia inlayekre történő cseréjét, illetve egy sportsérülésből fakadó metszőfog rehabilitálást héjtechnológiával kérte Fogászatunkon. Az édesapja így a fia jövőbeni fogászati problémájának megoldását adta ajándékba. Ez a 18 éves fiú biztosan nem lesz fogatlan 65 évesen…

Azt is olvastam a hírportálon megjelent cikkben, hogy a legnagyobb gond a 30-40 éves korosztállyal van. Ebben a korban kezdődnek azok a hagyományos beavatkozások, amelyek után 50-60 éves korra jelentkezik akár a fogatlanság. Ez egy folyamat, amit nagyon jól lehet ábrázolni. 10-20 éves korban történő hagyományos tömögetésekkel (a tömések felhasznált anyagának keménysége az élő fogazat keménységét sem éri el, tehát puha! És ez a hosszútávon keletkező probléma egyik forrása csak) és foghúzásokkal a 30-40 éves korosztály eljut oda, hogy vagy pótoltatja a hiányokat 3-5 tagú hidakkal vagy éli az életét a fogak nélkül, ami veszélyezteti a meglévő ép fogak állapotát is. A kibillent BioStatika (testek egymáshoz való egyensúlyi viszonya) mindkét esetben a romboló folyamat kezdete.

Van rá megoldás!

Konzultációt követően a BioStatikai pozíció meghatározás és a panoráma röntgenfelvétel alapján pontos terv állítható össze arra vonatkozóan kinél mire van szükség, milyen fogászati beavatkozások kellenek ahhoz, hogy fogászatilag rendben lévő lezárt eset álljon elő.


 Fontos tudni!

Az alsó felső fogazatunk páros szervünk, ezért a fogpótlás készítésénél a rágófogakat érintő beavatkozásoknál mindenképp szükséges az alsó felső fogazatot egyben tekinteni, hiszen az alsó a felső fogazat nélkül, a jobb a baloldal nélkül nem tud valódi funkcionális működést biztosítani.

A fogpótlás védi a fogakat a sérülésektől, pótolja az elveszett rágásfunkciót, ezáltal a személy könnyebben rágja meg az ételt, ami támogatja a gyomor megfelelő működését.
A BioStatikai pozícióra elkészített fogpótlás által megszűnik a féloldalas rágás, valamint a állkapocs ízület problémája. Azáltal, hogy a fogpótlás stabilan védi a fogat, a páciensnek nem kell a foghiány okozta problémával küzdeni.
Viszont van egy pillanat, amikor már nem lehet „csak” hidakkal megoldani a fogak pótlását, mert hiányoznak azok a pillérfogak, amelyek alátámasztást biztosítanak a fogműnek. Ekkor elkerülhetetlen az implantátum beültetés, ezáltal pedig előáll egy hosszútávú panaszmentes állapot, illetve megszűnik a foghiány okozta kényelmetlen érzés.

 Implantátumra van szüksége, de fél a beavatkozástól?
Az implantáció nem jár fájdalommal.
Másnap már ugyanúgy tudja a munkáját végezni, mint az implantációt megelőző napon.
Volt olyan páciensünk, aki az implantációt követően 2 órán belül felső vezetői értekezletet tartott probléma nélkül.

 Sokakban felmerül a kérdés: ” A fogpótlás tud olyan lenni, mint az eredeti fogam?”
A fogforma, a fogak tömege visszakereshető és elkészül egy olyan esztétikus fogpótlás, amit a páciens 100 %-ban a sajátjának érez.

A fogazat működése mellett nagyon fontos tényező az esztétika, ami nem csak a metsző fogakkal kapcsolatos, hiszen bárhol vagyunk a mosoly mindenkinek sokat számít, és az sokkal feltűnőbb, ha valakinek a metsző fogai rendben vannak, de hátsó fogai hiányoznak vagy rendezetlenek. A cirkonium fogpótlással mindez egyszerűen kezelhető, mivel a cirkonium anyagánál fogva támogatja az esztétikus fogazat megvalósulását.


 Hogyan?

A cirkon korona eredetileg cirkónium-oxidból készül, mely egy porcelánhoz hasonló anyag. A cirkon korona színe meg tud egyezni a fogak eredeti színével, ezért olyan közkedvelt a páciensek körében, de ha alsó felső cirkon hidak készülnek lehetőség van akár más szín választására és a vágyott esztétikus, csillogó mosoly elérésére is.

Tehát összességében elmondhatjuk, nem érdemes halogatni a fogászati kezelést, mert az idő ebben az esetben nem megszépíti a dolgot, hanem komoly probléma elé állít bárkit, aki nem foglalkozik megfelelően a fogazata állapotával. És, ha attól tart, hogyan fog Ön ez alatt az idő alatt dolgozni, arra a válasz: a fogászati ellátás, valamint a fogpótlások készítése alatt pácienseink soha nincsenek fog nélkül. Az ideiglenes fogpótlások által nyugodtan végezhetik a fogászati kezelést követően a munkájukat vagy utazhatnak kedvük szerint. Egy olyan fogászati eset, ahol a pillérfogak felhasználhatóak, azok darabszáma megfelelő mennyiségű, 3 alkalommal lezárható a végleges, működő fogazat állapotára.

Kérjen időpontot konzultációra, várjuk Önt!